Cañon de Colca og Valle de Colca

Vi kan heldigvis holde varmen på værelset om natten, men da vækkeuret ringer kl. 5.15 tirsdag morgen, bliver det kun til en hurtig etagevask, da badeværelset er isnende koldt. Vi spiser en hurtig morgenmad med overtøj på og bliver hentet kl. 6.30.

I dag skal vi besøge Cañon del Colca, der er en af verdens dybeste kløfter; den har en længde på 70 km og en dybde på 3.270 m. Det er muligt at trekke i kløften, men de fleste tager til Cruz del Condor for at opleve de store Andeskondorer, som er det, stedet er kendt for, og det er også målet for vores tur.

Vi starter dog dagen med et kort stop i den lille by Yanque, hvor familien fra Peru har overnattet. Her er der hver morgen dans på torvet af byens kvinder – vi spotter nu også en enkelt mand eller to – og så er der de sædvanlige salgsboder samt lamaer og alpakaer, men det er nu meget hyggeligt.

Turen ud til kløften er rigtig smuk, da der hele vejen er en smuk udsigt over Colca-dalen, hvor der er anlagt terrasser til dyrkning af afgrøder, og vi gør holdt flere steder, så vi kan tage billeder. I dette område dyrkes der især løg, hvidløg, majs og bønner. 

En kondorVi når frem til Cruz del Condor, som er et udsigtspunkt, hvor der er størst sandsynlighed for at se kondorer. På dette sted er der mere end 1.100 m i næsten lodret fald ned til floden og 1.700 m op til Peregrino-bjergets snedækkede top på den anden side af kløften. Kondoren er med en vægt på op til 15 kg verdens tungeste fugl, der kan flyve. Den har et vingefang på op til 3,20 meter, og vægten og den tynde luft betyder, at den har svært ved at komme på vingerne fra flad jord, men den holdes i luften af opadstigende varme luftstrømme og kommer meget tæt på udsigtspunktet, da kløften er meget smal her. De har deres reder på utilgængelige steder på klippevæggen og yngler kun hvert andet år. Vi er heldige at se rigtig mange af dem, men vi har desværre kun 40 minutter, inden vi skal mødes ved bussen igen.

Heldigvis kører vi ikke så langt, før vi holder ind igen, og vi får her mulighed for at gå en tur langs kløften og ser også her flere kondorer. På køreturen tilbage gør vi holdt flere steder for at nyde udsigten, og vi besøger den lille by Maca, som nu ikke er specielt spændende og lidt spild af tid. Den bærer i øvrigt præg af at have været ramt af jordskælv på et tidspunkt. Vi slutter af med en frokost, som kun er en anelse bedre end den dagen før, hvorefter vi kører tilbage til Arequipa.

Vi er enige om, at vi har haft en god tur med mange store oplevelser, men der er nu også plads til forbedringer. Vi ville gerne have snakket mere med de andre og synes, det er ærgerligt, at man den første dag skilles allerede kl. 15 og bor på forskellige hoteller. Frokosten begge dage må også kunne gøres bedre, og så ville vi godt have haft mere tid ved Cruz del Condor – man kunne have droppet nogle af de stop, som vist egentlig kun var lagt ind for at få os til at købe noget i salgsboderne. Turen var billig, da vi kun har betalt omkring 750 kr. pr. person for to dage inkl. hotel, men vi ville gerne have betalt lidt mere for et bedre og varmere hotel, og da vi alligevel selv skulle betale for frokosten, må det være muligt at finde bedre steder.