Det historiske centrum

Historisk center i Arequipa, Peru - UNESCO World Heritage sites

Arequipa er kendt som La Ciudad Blanca (Den Hvide By) for de hvide bygninger i sit historiske centrum, der er lavet af en porøs, vulkansk sten kendt som sillar. Vi har nu lidt svært ved at se, at byen skulle være specielt hvid, men smuk er den, og den er da også på UNESCOs Verdensarvsliste.

Vi kommer ind til centrum ved at gå over broen Puente Bolognesi, hvorfra der er en flot udsigt til vulkanerne Misti og Chachani. På vejen Calle Pte. Bolognesi ligger der virkelig mange butikker, som sælger musikinstrumenter, og følger man denne vej, kommer man direkte op til den smukke plads Plaza de Armas. Det går pænt op ad bakke, så man bliver lidt forpustet til sidst.

Også smuk om aftenenPlaza de Armas er en af de smukkeste pladser, vi længe har set, og et stort plus er, at den er dejlig fri for biler. På pladsens nordlige side ligger Basílica Catedral de Arequipa, og på de andre tre sider går der en smuk søjlegang hele vejen rundt. Rådhuset ligger på den sydlige side, men ellers ligger der primært restauranter, souvenirbutikker og turarrangører. I midten er et springvand, og rundt om dette er der flotte træer, stier og bænke, og her er altid mange mennesker, især i weekenden. Om aftenen er her virkelig flot, da kirken og søjlegangene er oplyst. Vi besøger katedralen, men den er nu klart flottest udefra.

Går man nordpå og venstre om katedralen, kommer man til den meget hyggelige gågade Santa Catalina, og her går vi rigtig tit. Her ligger caféer og restauranter samt souvenirbutikker, men også mange af de flotte forretninger, som sælger produkter af alpakauld. Når man kommer et stykke op, ligger Monasterio de Santa Catalina på venstre hånd, og her kan man dreje til højre ad Calle Zela, hvor den smukke kirke og plads San Francisco ligger. Parallelt med Santa Catalina ligger Calle Bolivar, hvor bageren ligger. Fortsætter man lidt længere op, kan man dreje til venstre, hvorved man kommer til en bro over floden, og her kommer man ind i Yanahuara på vejen Av. Ejército.

Bag ved katedralen ligger en lille smal vej, Pje. de la Catedral, som er rigtig hyggelig, og hvor der ligger en række restauranter og barer. Her finder man ofte de ældre kvinder, som går rundt med små alpakaer og håber på, at turisterne vil betale for at få taget et billede – det gider vi nu ikke. Går man til højre om kirken og straks til højre igen, kommer man til byens gågade, hvor alle de mere almindelige butikker ligger, og det er her, vi uden held forsøger at finde sko til Jens Peter. Går man længere nordpå, kommer man bl.a. op til de fire ølbarer, vi besøger, som alle ligger nær den lille plads Plaza Campo Redondo, hvorfra der går en hyggelig vej ned til Mundo Alpaca.

I det sydøstlige hjørne af Plaza de Armas ligger den meget flotte kirke Templo La Compañia de Jesus Arequipa, hvor vi besøger det smukke kapel Capilla de San Ignacio, men her må vi desværre ikke tage billeder. Ved siden af kirken er der indgang til de meget smukke klostergårde Claustros de La Compañia, hvor der ligger caféer og flere af de flotte butikker, som sælger alpakaprodukter.

I den sydlige del af det historiske centrum ligger markedet Mercado San Camilo, og det er tydeligt at se, at butikkerne i dette område ikke henvender sig til turister. Arequipa har en stor seværdighed, som vi desværre ikke kommer til at opleve. Mumien Juanita, en ung inkapige, som blev ofret og efter sin død blev frosset ned og dermed bevaret, er på værksted i øjeblikket, så hende må vi have til gode til en anden gang.