La Capilla del Hombre

Efter anbefaling fra Santiago og Hillins besøger vi La Capilla del Hombre, der er et kunstmuseum, som er opført på initiativ af den ecuadorianske maler Oswaldo Guayasamín som hyldest til mennesket. Guayasamín levede fra 1919 til 1999, og i 2002, tre år efter hans død, blev bygningen La Capilla del Hombre ("Menneskets kapel"), som er tegnet af maleren selv, færdiggjort og åbnet for offentligheden. Formålet med kapellet er at dokumentere ikke kun menneskets grusomhed mod mennesket, men også potentialet for storhed i menneskeheden. Det ligger på samme grund som Guayasamíns hjem med udsigt over Quito, og da Guayasamín døde, var hans ønske, at befolkningen skulle få glæde af den store kunstsamling, som han havde oparbejdet gennem årene i sit hjem, hvorfor det blev omdannet til museum.

Fantastiske billederMens han gik på college, døde hans bedste ven under en demonstration i Quito. Denne hændelse blev inspirationen til et af hans kendte malerier, Los Niños Muertos (De døde børn), og denne begivenhed var også med til at danne hans vision om de mennesker og det samfund, han levede i. Motivet på mange af hans malerier er ofte undertrykkelse af minoritetsgrupper. Han skildrer også scener fra koncentrationslejrene, ofrene fra Vietnam og ofrene fra mange af de samfund i Latinamerika, som har været undertrykt af en diktator. Han rejste rundt i Sydamerika, og på disse rejser så han den oprindelige befolknings måde at leve på samt ikke mindst fattigdommen disse steder, hvilket blev inspirationen til mange af malerierne. Af de mere positive motiver er hans kærlighed til kvinderne i hans liv, ikke mindst hans mor.

Han fik en pris for "et helt liv i arbejde for fred" af UNESCO. Hans død den 10. marts 1999 blev betragtet som et stort tab for Ecuador og fandt sted midt i en politisk og socioøkonomisk krise, hvor dagen var præget af strejker fra de oprindelige folk (som han brugte sit liv på at støtte) og andre dele af samfundet. Han bliver stadig hyldet som et nationalklenodie.

Vi er heldige at komme med på en guidet rundvisning på engelsk først i kapellet og derefter i Guayasamíns hjem. La Capilla del Hombre er en utrolig flot bygning, hvor de store, farvestrålende og ikke mindst meget flotte malerier kommer til sin ret, og hans hjem er et utroligt flot hus med mange snørklede gange og mange forskellige rum. Atelieret er et meget stort rum, hvor mange af hans egne malerier også er udstillet, og også i garagen er der en række af hans egne malerier. Guayasamín var meget produktiv og malede flere tusinde malerier i sin levetid.

Et fantastisk museum og flotte malerier af en kunstner, som vi slet ikke kendte på forhånd.