Dag 1 – Cusco

Onsdag flyver vi fra Arequipa, en kort flyvetur på 55 minutter, og lander i Cusco kl. 10. Vores guide for de næste fire dage, Edwar Efrain Zuniga Pumacayo, tager imod os, og chaufføren kører os alle tre ind til vores hotel Quinta San Blas, hvor vi skal bo i dag og igen to nætter fra lørdag til mandag. De starter i øvrigt med at sige, at hvis vi har det fint med ikke at have mundbind på, så er det helt okay med dem. Det er dejligt. Det er et rigtig fint hotel med en lille gårdhave, hvor vi får serveret en kop te, mens Edwar fortæller om de næste fire dage, der står i inkaernes tegn. Vi får hurtigt et godt indtryk af Edwar, som er meget behagelig og ved rigtig meget om Inkarigets historie, arkitektur, religion, symboler, sprog og meget mere, og han lærer os mange spændende ting både her den første dag i Cusco, i Valle Sagrado, hvor vi kører rundt i to dage, og afslutningsvis ved besøget på Machu Picchu, turens højdepunkt.

Condor, slagen og pumaenInkariget var det største rige i Sydamerika før Columbus og på sit højdepunkt et af verdens største samfund. Riget opstod i det peruvianske højland i 1100-tallet og bredte sig over en stor del af det vestlige Sydamerika. Riget havde sin hovedstad i byen Cuzco i det sydøstlige Peru, indtil den sidste selvstændige inkakejser faldt for spanierne i 1533. På toppen af Inkasamfundet var kejseren, som blev kaldt Inkaen, og Inkaen blev af inkafolket set som søn af solguden. Solens kvindelige modstykke var Månen, Mama Quilla. Symbolerne kondoren, pumaen og slangen repræsenterer tre stadier af inkalivet og ses talrige steder i det gamle inkarige. Kondoren repræsenterer himlen, pumaen jordens mellemverden og slangen underverdenen. Eksempelvis har den ældste del af Cusco form som en puma. Inkaernes modersmål quechua tales i dag stadigvæk af ca. 9,5 millioner mennesker i Peru og Bolivia.

Cusco var inkaernes historiske hovedstad fra det 13. århundrede indtil spaniernes erobring i det 16. århundrede, og den kom på UNESCOs Verdensarvsliste i 1983, så dagen i dag er sat af til at kigge på denne flotte by. Vi starter byrundturen med at gå ned til Plaza de Armas, som er en meget smuk plads. Catedral del Cuszo ligger på den ene side, den meget smukke kirke Iglesia de Companía de Jesús på den anden, og derudover er der masser af restauranter og butikker. Det er tydeligt at se, at her er mange flere turister, end der er i Arequipa, så vi er bare glade for, at ikke alle turister er vendt tilbage efter pandemien.

Vi besøger derefter Qorikancha (Det Gyldne Tempel), inkaernes vigtigste tempel, hvor det meste desværre blev ødelagt af spanierne. Meget af det oprindelige stenværk blev imidlertid brugt som grundlag for det nuværende kloster, så man kan få en ide om, hvor dygtige bygmestre inkaerne var; der blev ikke brugt mørtel, så kvadersten blev skåret til, så de passede fuldstændig sammen, hvilket er meget imponerende, da murene samtidig blev konstrueret, så de kunne modstå jordskælv. 

Vi besøger derefter katedralen, som også er opført af spanierne med noget af fundamentet fra Qorikancha, men også med sten fra Saqsaywaman, som vi skal besøge i morgen. Det er en imponerende stor kirke med flotte træskærearbejder, mange malerier og et stort sølvalter, men Edwar er ikke religiøs, og det er vi heller ikke, så vi bruger ikke så lang tid på besøget. Vi går i stedet hen på en restaurant ved siden af, hvor vi får en god frokost; vi sidder ved vinduet på 1. sal og kan kigge ud på pladsen. Derefter skilles vores veje for i dag, og vi kan bruge resten af dagen i byen på egen hånd, og så vil vi blive hentet på hotellet i morgen tidlig kl. 8.30.

Vi bruger nogle timer på at gå rundt, tager en kop kaffe på Plaza Recocijo, besøger den store plads Plaza San Francisco med den smukke triumfbue Arco de Santa Clara og kigger lidt på butikker, inden vi går op mod hotellet. Der var en del vejarbejde på vej ned, så vi forsøger at finde en anden vej op, hvilket resulterer i, at vi skal op ad en frygtelig masse trapper. Cusco ligger i 3.399 meters højde, så det bliver hurtigt lidt hårdt, og det er nødvendigt med en pisco sour på vejen på den lille plads Plazoleta de las Nazarenas. Vi spiser en lækker aftensmad på en lille hyggelig restaurant i samme gade som hotellet.