Museo de la Memoria y los Derechos Humanos

Museo de la Memoria y los Derechos Humanos ligger ved metrostationen Quinta Normal i bydelen Yungay, og at museet har en direkte indgang fra stationen, siger lidt om, at det er et vigtigt museum med mange besøgende. Der er nu ikke så mange gæster, den dag vi er her, og der er desværre heller ikke nogen guidet tur på engelsk. Vi får udleveret en engelsk audioguide, men efter et par forsøg, hvor vi ikke rigtig kan få den til at virke, beslutter vi os for bare at få det ud af det, vi nu kan. 

Museet er dedikeret til at mindes ofrene for menneskerettighedskrænkelser under det civil-militære regime ledet af Augusto Pinochet fra 1973 til 1990. Det er et virkelig flot museum, hvor man med avisartikler, videooptagelser, billeder og grafik fortæller, dels hvad der skete den 11. september 1973, hvor Salvador døde, og Augusto Pinochet tog magten, dels hvad der skete med befolkningen de næste 17 år. Dette er skildret i to forskellige afdelinger. Mange blev dræbt, tortureret og forfulgt; mange forsvandt og er aldrig blevet fundet; og mange flygtede ud af landet og gik i eksil andre steder. Der er også en væg med plakater fra bl.a. Danmark og Sverige med opfordring til protest mod diktaturet i Chile.

Selvom det meste er på spansk, får vi alligevel en del ud af det. Her er en mindevæg for alle ofrene, og vi lytter til flere rørende interview med dem, som overlevede, og de har heldigvis engelske undertekster. Efter vores mening er det det flotteste og vigtigste museum i Santiago, som på en sober måde fortæller om et sort kapitel i Chiles historie.

Efter besøget tager vi en kop kaffe og en kage i caféen, og derefter går vi en tur i parken Parque Quinta Normal, som ligger ved siden af museet.