La Chascona

Pablo Neruda var en chilensk digter, diplomat og politiker, født i 1904. Han anses for at være en af de vigtigste latinamerikanske digtere i det 20. århundrede, og han modtog i 1971 Nobelprisen i litteratur. 

Vi besøger Pablo Nerudas hus La Chascona i området Bellavista her i Santiago – han havde flere andre huse i Chile, bl.a. i Valparaíso. La Chascona er opkaldt efter hustruen Matilde, som, da huset blev bygget, var hans hemmelige elskerinde, og navnet refererer til hendes vilde hårmanke. Hun blev i øvrigt boende i huset indtil sin død i 1985. Vi får udleveret en audioguide og kan gå rundt i huset, som ligger i flere forskudte plan, og som, da det i sin tid blev bygget, havde udsigt til Andesbjergene. Vi må desværre ikke tage billeder inde i huset, og Hanne synes, den indlæste tekst er lidt mere interessant, end Jens Peter synes, men vi er nu enige om, at det bestemt er besøget værd.

Ud over at bruge tiden på at skrive digte var Neruda meget politisk. Han var kommunist, og som konsul i Madrid arbejdede Neruda med at få spanske flygtninge ud af Spanien, efter Franco var kommet til magten. Neruda fik ansvaret for at få 2.000 spanske flygtninge i sikkerhed i Chile på et skib kaldet The Winnipeg, hvilket i øvrigt er skildret i Isabel Allendes bog “Håbets rejsende”, som Hanne netop har læst.

Under valgkampen i 1970 stillede Neruda op som præsidentkandidat for Kommunistpartiet, men trådte tilbage for at støtte Folkefrontens samlede præsidentkandidat Salvador Allende. Pablo Neruda døde den 23. september 1973, 12 dage efter Pinochet kom til magten, og hans begravelse udviklede sig til den første demonstration mod militærdiktaturet, hvor flere tusinde trodsede militæret og deltog i optoget gennem Santiago. Nerudas navn og digte blev forbudt under militærdiktaturet, og han blev et folkeligt symbol på modstanden mod Pinochet.