Chile og Santiago

Chile er klemt inde mellem Andesbjergene i øst og Stillehavet i vest og grænser op til Peru i nord, Bolivia i nordøst, Argentina i øst og Drakestrædet i syd. Påskeøen, som ligger i Stillehavet, 3.600 km fra kysten, er også en del af Chile. Chile strækker sig 4.300 km fra nord til syd og er i gennemsnit 177 km bredt med Stillehavet og Andesbjergene som de naturlige grænser. Der er en befolkning på ca. 19 mio. 

Den tørre Atacamaørken i Nordchile indeholder store mineralforekomster, specielt kobber og lithium. Den centrale del af landet udgør et relativt lille område, men det er her, størstedelen af befolkningen bor. Området er landets kulturelle og politiske centrum, og her ligger hovedstaden Santiago, hvor vi skal bo i tre måneder. Det er også i denne del af Chile, at de fleste fødevarer dyrkes, herunder vin, som Chile er kendt for. Sydchile er rigt på skovområder og græsmarker, men består også af en række vulkaner og søer. Den chilenske sydkyst, kaldet Los Lagos, består af en række fjorde, småøer, kanaler og halvøer. Det er vores plan at udforske dette område, når vi kommer tilbage til Chile om et års tid. Den sydligste del af landet hører til Patagonien, men den største del af dette område finder man i Argentina, så det venter vi med at besøge, til vi bor i Buenos Aires.

Santiago de Chile med ca. 6,2 mio. indbyggere ligger tæt på Andesbjergene i 521 meters højde, ca. 100 km fra Stillehavet. Den positive økonomiske udvikling i Chile siden Augusto Pinochets fald er primært foregået i Santiago, der er blandt de rigeste byer i Latinamerika. Til trods for denne udvikling er mange utilfredse, da meget er privatiseret, hvilket også gælder sundheds- og uddannelsessektoren. Det betyder, at det er meget dyrt at blive syg, og at de færreste har råd til at komme på universitetet. Chile har netop valgt en ny præsident, Gabriel Boric, som tiltræder den 11. marts 2022, mens vi er her, og mange håber på bedre tider for bl.a. uddannelsessystemet; Boric er socialist og kun 36 år. En positiv ting er, at man i øjeblikket er i gang med at skrive en ny forfatning; den nuværende er fra Pinochet-tiden, så mange mener, at det er på tide med en ny. Vi får i øvrigt at vide, at Santiago består af rigtig mange større eller mindre områder, som alle har en borgmester, hvilket må være temmelig ressourcekrævende.

Klimaet i den centrale del af landet er subtropisk til mildt tempereret, og de tre måneder, vi er her, er det sommer med en dagtemperatur på omkring 25-30 grader hver dag og en nattemperatur på ca. 15 grader. Det er en tør varme, og der falder ikke en dråbe regn, mens vi er her; vi slipper også helt for myg, hvilket er dejligt. Vi får at vide, at det de senere år har regnet alt for lidt i hele området omkring Santiago, og at man har måttet bruge en del ressourcer på kunstvanding af bl.a. vinmarkerne.

På Google Maps kan du finde mange af de steder vi besøgte i Chile og specielt i Santiago.