Kaffeplantagen Finca El Ocaso

Efter vores vandretur i Valle de Cocora spiser vi frokost inde på torvet i Salento, inden det er tid til besøg på en kaffeplantage. Vi har aftenen før fået hotellet til at bestille en tur til os, og vi går hen og booker en jeep til at køre os derud. De spørger, om det er en tur på to eller fire timer, og vi siger to, da fire lyder af meget – det viser sig dog, at turen er på tre timer, så chaufføren kommer til at vente på os, da vi skal hjem igen. Der er ret langt ud til kaffeplantagen, og vi kan pludselig godt forstå, hvorfor man skal køre i jeep, da vejen derud er virkelig dårlig; vi skal holde godt fast og passe på, at vi ikke slår hovedet op i taget, da vi sidder på bilens lad. 

Kaffeplantagen hedder Finca El Ocaso, den ligger utrolig smukt med bjergene rundt omkring, og der drives også hotel på ejendommen. Kaffe dyrkes altid på skråninger, og derfor er Andesbjergene det perfekte sted til denne afgrøde. Vi har vores egen guide i tre timer, og han er virkelig dygtig og heldigvis god til engelsk; han hedder Juan José, og hans kælenavn er JuanJo. Vi får alt at vide om processen, fra buskene bliver plantet og kultiveret, til plukning, afskalning, fermentering, tørring og ristning. Vi bliver naturligvis også udstyret med kurve, så vi selv kan prøve at plukke, og det er nu slet ikke så nemt. De erfarne plukkere klarer 120 kg om dagen, og alt sker pr. håndkraft. Vi slutter af med en tur i “laboratoriet”, så vi kan lære lidt om, hvordan man dufter til og smager på kaffe. Det er en meget spændende og lærerig tur, og vi får også købt lidt kaffe med hjem, hvoraf den ene er noget af den bedste kaffe, Hanne får i Colombia. Vi finder også ud af, at vi har fået utallige stik eller bid med hjem fra nogle insekter, og de holder i flere uger.