Galicien og A Coruña

Galicien

Regionen Galicien er en selvstyrende enhed, som ligger i det nordvestligste hjørne af Spanien. Der tales både spansk og galicisk, og det ses især på gadeskiltene, hvor det galiciske navn står øverst og det spanske nederst. Eksempelvis hedder gade rúa på galicisk og calle på spansk, og plads hedder praza på galicisk og plaza på spansk. Vi kan læse os til, at galicisk minder mere om portugisisk end om spansk. Hovedstaden hedder Santiago de Compostela, og i domkirken i denne by finder man Sankt Jakobs grav, som er målet for de mange pilgrimme, der vandrer ad caminoen. 

Regionen er især kendt for sine mange fjordlignende kyststrækninger kaldet rías, og Galiciens kyst er et af verdens vigtigste fiskericentre, hvilket tydeligt ses af restauranterne i området, hvor blæksprutter, rejer og muslinger altid er at finde på menukortet.

Den næststørste by i Galicien er A Coruña med knap 250.000 indbyggere, og den er centrum for provinsens handel, kultur og sport – det er her, vi skal bo de næste tre måneder frem til den 19. november. Vi finder forholdsvis hurtigt Sixts kontor; det er straks sværere at finde den parkeringskælder, hvor vi skal aflevere bilen, men det lykkes da til sidst – derfra er der ca. 15 minutters gang hen til lejligheden, i hvert fald når man ruller afsted med to kufferter hver. Vi kommer frem kl. 15 og skal mødes med udlejeren Isabel ved lejligheden kl. 15.30, så vi sætter os i baren nede på hjørnet og får en kold øl.