Tango

Den argentinske tango opstod i gaderne i arbejderklassens havnekvarterer i Buenos Aires og Montevideo. Under den store indvandringsbølge til Río de la Plata i perioden 1880-1900 blandedes både europæiske, latinamerikanske og afrikanske dansestilarter og udviklede sig til tango i den kraftigt mandsdominerede verden. De mange fattige mandlige emigranter havde meget få chancer for at møde kvinder, men gennem tangodansen opstod der en mulighed. Mænd trænede tango med mænd i lejekasernerne eller købte sig en dans med de talrige ludere i byen for at blive gode dansere. Dansens intimitet chokerede imidlertid samtiden og blev pure afvist og nedgjort af det bedre borgerskab og blev udelukket fra tidens etablerede dansesteder.

Tango PorteñaDa tangoen nåede Paris i 1912 – og fik enestående succes – startede en international tangomani, som forandrede Buenos Aires-borgerskabets holdninger til tangoen. Den argentinske tango var dog lidt for vovet for de europæiske danseskoler, og man udviklede en anden type tango, der i dag kendes som ballroom tango eller europæisk tango, og det er stort set kun melodierne i den europæiske tango, der minder om argentinsk tango. Vi er glade for, at det var den europæiske type, vi skulle lære, da vi gik til dans, da de argentinske dansere gør noget med benene, som vi aldrig ville være sluppet levende fra.

Ved et tangoshow er det ikke kun dansernes dygtighed, der er vigtig, idet både musikerne og sangerne spiller en stor rolle i det samlede show. Argentinerne snakker stadig om Carlos Gardel, der var en franskfødt argentinsk sanger, sangskriver, komponist og skuespiller, der blev født i 1890 og døde i 1935; den mest fremtrædende skikkelse i tangoens historie. Der er mange tangoshows at vælge imellem i Buenos Aires, og det er noget, vi meget gerne vil opleve.

Da vi er ude at drikke kaffe med Christian og Emilie fra Danmark, spørger de, om vi vil med til tangoshow dagen efter, da de har planer om at gå hen og købe billetter hos Tango Porteña, som er et af byens større tangoteatre – det vil vi gerne. Det er en meget stor sal, hvor vi er heldige at blive vist ned til et af bordene tæt ved scenen, og vi får bestilt en gin & tonic. Det er et stort og meget flot show med dygtige dansere og rigtig gode musikere. Vi har en hyggelig aften og er enige om, at vi godt vil se endnu et show, inden vi rejser fra byen.

Vi beslutter os for at se et show i bydelen San Telmo på El Viejo Almacén, som er et af byens ældste tangosteder. Det er et fantastisk show, og da lokalet er meget mindre, og alle sidder ved små runde borde, hvor man kan få serveret sin drink, virker det mere intenst. Showet slutter af med sangeren Hugo Marcel, som åbenbart er en meget kendt tangosanger, og vi er imponerede over hans optræden, da vi kan google os til, at han er 80 år gammel. Vi er glade for, at vi har oplevet to shows på to meget forskellige steder.