Restauranterne, caféerne og barerne
Vi besøger rigtig mange restauranter og caféer i vores tid i Hanoi, og mange af dem er vietnamesiske. Det bliver dog også til franske restauranter, som der er en del af, samt pizzeriaer, burgerbarer, en sushirestaurant og lidt andet forskelligt.
Vi bliver glade for det vietnamesiske køkken, hvor især forårsrullerne her fra Hanoi er lækre; de er sprøde og forholdsvis små, og fyldet består mest af kød eller rejer og ikke så mange grøntsager. Bun cha er en traditionel vietnamesisk ret, også fra Hanoi, som består af nudler og forskellige former for grillet svinekød, herunder noget, der minder om frikadeller. Hanne bliver rigtig glad for pho, som er nudelsuppe med enten svinekød, oksekød eller kylling, og Jens Peter er meget begejstret for bit tet, der er en brændende varm lille stegepande, hvor kødet stadig syder, og hvor der ofte serveres et spejlæg til. Bit tet tilberedes flere steder ude på gaden, hvor der er godt gang i flammerne. Både forårsruller, pho og bit tet serveres meget varmt, men ellers er det ikke unormalt, at maden er lidt halvlunken, når den serveres. Det ser nu ikke ud til at genere vietnameserne, som ofte lader maden stå i lang tid, inden de begynder at spise.
En banh mi er en vietnamesisk sandwich, som vi også bliver glade for og spiser både som morgen- og aftensmad. Vietnamesisk kaffe, både æggekaffe og brun kaffe, bliver vi helt vilde med, og det er en af de ting, vi kommer til at savne, da vi rejser fra Hanoi.
Der er utrolig mange små restauranter i hele byen, hvor folk sidder på fortovet ved meget lave borde og usædvanligt små og meget farvestrålende skamler. Oftest serveres der pho, som spises både morgen, middag og aften, eller andre simple retter, og nogle steder steger kunderne selv kød og andre ting ved bordet. Vi besøger ikke nogen af de restauranter, da vi dels er lidt nervøse for hygiejnen, dels vil have meget svært ved at sidde behageligt på de lave skamler.
Vi kommer dog ikke uden om de lave stole på byens caféer, når vi drikker kaffe, men bare der er ryg på stolen, så går det, og med tiden bliver vi helt gode til at komme ned og op. På langt de fleste caféer serveres der kun drikkevarer, og man skal være heldig, hvis man kan få en croissant. Man skal i øvrigt huske at sige ved bestillingen, hvis man vil have kaffen varm, da den som udgangspunkt bliver lavet kold med masser af isterninger.