Vores område og centrum

Christchurch - vores område

Den centrale del af Christchurch er afgrænset af Bealey Avenue mod nord, Moorhouse Avenue mod syd, Fitzgerald Avenue mod øst og Hagley Parks vestlige side mod vest. Vi holder os stort set inden for dette område i hele perioden, bortset fra når vi handler i vores supermarked New World eller tager bussen til henholdsvis New Brighton og Lyttelton. Vi ser i øvrigt et skilt på et tidspunkt, hvor der står, at det inden for denne firkant er forbudt at indtage alkohol på gaden, medmindre man sidder på en restaurant eller lignende.

Vi bor i den nordøstlige ende af firkanten på en lille sidevej til Madras Street, der er én af syv lidt bredere veje, som går fra syd mod nord gennem centrum, og hvor alle på nær Manchester Street er ensrettede. En vej hen mod øst har man Barbados Street, hvor caféen CocoEspresso ligger, og en vej mod vest ligger bryggeriet Two Thumb Brewing Co. på Manchester Street. Går man yderligere en vej hen mod vest til Colombo Street, ligger caféen Affogato Cafe helt oppe ved Bealey Avenue. Når vi skal hen på den irske pub The Bog på Victoria Street, går vi sydpå ad Madras Street og to gader ned til Peterborough Street, hvor vi drejer til højre og går fire gader hen. Størstedelen af husene i dette område, hvilket vil sige området nord for Armagh Street, består af beboelsesejendomme, som i mange tilfælde er rækkehuse i to etager, og det hele ser meget nyt ud.

Når vi skal ind til det område, som vi betegner som det reelle centrum, tager vi typisk bussen, der kører ad Bealey Avenue og derefter drejer til venstre ad Manchester Street og kører ind til busterminalen. Hvis vi går derind, går vi mod syd ad Madras Street og drejer derefter til højre ved floden, går på den venstre side af floden gennem legepladsen The Margaret Mahy Family Playground og følger derefter oftest floden og går ad Oxford Terrace, hvor mange af byens restauranter og barer ligger. Vi kan også vælge at gå langs den højre side af floden; turen er en smule længere, men også kønnere, da vi så kommer til Victoria Square efter at have krydset floden over en lille bro. Derefter fortsætter vi ad Oxford Terrace.

Vi kan også vælge at gå gennem den lille gade New Regent Street, som kommer på venstre hånd efter legepladsen. Det er en af de kønneste gader i Christchurch med små farvede huse i to etager; bygningerne er fredede, og her er både butikker, barer og restauranter. Det er en gågade, men sporvognen kører igennem, og den kommer helt tæt på, når man sidder ved et af bordene udenfor, da gaden er meget smal. Om aftenen er der lys med skiftende farver på husene, hvad de lokale godt kan lide at fremhæve, men vi synes nu, de er kønnest i dagslys. Krydser man derefter Gloucester Street, kan man gå gennem den lukkede arkade Cathedral Junction, hvor sporvognen også har et stoppested.

Hvis man derimod krydser Armagh Street og går ad Oxford Terrace langs floden, kommer man først forbi Te Pae Christchurch Convention Centre på venstre hånd; på højre hånd på den anden side af floden ligger de gamle historiske bygninger Canterbury Provincial Council Buildings, som stadig er ved at blive restaureret efter jordskælvet. Efter konferencecenteret ligger en af de grimmeste bygninger i byen, som endnu ikke er blevet genopbygget. Vi kan derefter vælge at dreje til højre ad Worcester Blvd over floden, hvorefter vi et stykke henne først kommer til Christchurch Arts Gallery på højre hånd og derefter til The Arts Centre på venstre hånd. Fortsætter vi endnu længere, kommer vi til Hagley Park og Botanisk Have.

Fortsætter vi ad Oxford Terrace, kommer vi forbi alle restauranterne og til sidst også Riverside Market. Vi kan krydse floden ved Bridge of Remembrance, eller vi kan dreje til venstre ad Cashel Street, som er byens hovedgade med masser af butikker. Det er en gågade, men sporvognen kører dog igennem. I hele dette område og især omkring Riverside Market kan man gå gennem mange små arkader og smalle gader til flere forskellige små indkøbscentre.

Riverside Market ligger på hjørnet af Oxford Terrace og Lichfield Street, og i området syd for denne gade finder man busterminalen, den lille biograf Alice Cinema, restaurantområdet Little High Eatery, den gode bager og den hyggelige vinbar Salut Salut. Hvis man ved Riverside Market krydser Durham Street, kan man følge floden forbi mindesmærket for jordskælvsofrene og de gamle bådehuse, hvorfra man kan punte på floden, for til sidst at komme til The Arts Centre på højre hånd og Botanisk Have på venstre hånd.

Manchester Street markerer mere eller mindre den østlige grænse til centrum, og på venstre side af vejen, når man kommer oppe fra vores hus, ligger der på det sidste stykke en række byggegrunde, hvor man er i fuld gang med at bygge rigtig mange bygninger til beboelse som et led i byplanen om flere boliger tæt på centrum. Øst herfor ligger den lille park Latimer Square, hvor man finder Christchurch Transitional Cathedral, der fungerer som midlertidig kirke, mens man restaurerer Christ Church Cathedral.