Guelaguetza – dansefestival

Staten Oaxaca har en stor indfødt oprindelig befolkning – godt over 50% af staten sammenlignet med 20% for Mexico som helhed – så den oprindelige kultur i Oaxaca er fortsat stærk. Mere end 300.000 mennesker er ensprogede på et af i alt 16 indfødte sprog, og mange andre er tosprogede med spansk som andet sprog.

Guelaguetza er en dansefestival, som normalt finder sted i Oaxaca hvert år i juli, men den er desværre aflyst i år på grund af corona. Festivalen har sin oprindelse i religiøse fester, der relaterer sig til tilbedelse af majs og majsguden, og denne fejring var en tradition, længe inden spanierne kom til landet.

En dag, hvor vi har været oppe hos bageren for at købe brød, kommer vi forbi et sted på vej hjem, hvor vi kan høre musik, og vi stikker hovedet indenfor. Vi er heldige, at der netop er startet en lille danseoptræden, og vi finder et par siddepladser. Først er der et nummer med fire par, som slutter af med en dans, hvor pigen spiller tyr. Næste dans er med et enkelt par, som vist nok er en tur på stranden, og sidste dans er en række kvinder, som danser rundt med en ananas.

Vi er glade for, at vi oplever lidt af dansefestivalen på den måde, men det bliver også hurtigt lidt ensformigt, så måske er det meget godt, at vi ikke fik billetter til et større show.