Vægmalerierne – De Dødes Dag

Der er utrolig mange flotte vægmalerier i Oaxaca, og rigtig mange af dem har reference til De Dødes Dag, især i vores område af byen. De Dødes Dag (Día de Muertos) er en ældgammel tradition fra aztekernes og mayaernes tid, og datoen er hvert år den 2. november – festlighederne starter dog allerede den 31. oktober, allehelgensdag. Det er en stor festdag, da dagen frem for alt er en livsbekræftende fest for de døde. Højtiden indikerer nemlig, at de dødes sjæle er kommet tilbage til jorden for at blive æret af de levende med alle de ting, de holdt af, da de var i live. I stedet for at sørge over døde familiemedlemmer mener mange mexicanere, at man skal mindes de afdøde med farverige optog og udflugter til familiens gravsted, hvor alle spiser den afdødes livret og deler sjove historier fra personens liv.

Et af de stærkeste og mest genkendelige symboler på fejringen af de døde er det høje kvindelige skelet iført en fancy hat med fjer, hvis navn er La Catrina. Skelettet med hatten, som vi kender det i dag, blev levendegjort i begyndelsen af ​​1900’erne af kunstneren José Guadalupe Posada. Det siges, at han tegnede det dandy-udseende kvindelige skelet med en smuk fjerhat, fordi nogle mexicanere havde ambitioner om at se velhavende og aristokratiske ud som europæerne på det tidspunkt. Kunstneren Diego Rivera udødeliggjorde La Catrina i vægmaleriet "Drømme om en søndag eftermiddag i Alameda Park", malet i 1940'erne, som vi så i Mexico City. Vi er lidt fascinerede af La Catrina, og vi køber en flot figur, som vi skal have sendt hjem. 

Der er også andre flotte vægmalerier i Oaxaca, og vi følger tilblivelsen af et af dem, der viser de flotte dansere, som vi er heldige at opleve på et tidspunkt.