Gadehandlerne

Der er rigtig mange gadehandlere i Oaxaca, men til forskel fra Mexico City er der ikke så mange, der går rundt med deres varer, da de fleste har en fast stadeplads eller har lagt deres varer ud på fortovet. Det hænger nok lidt sammen med, at de færreste restauranter har servering ude på gaden. Vi synes, der er alt for mange stader, og de sælger stort set det samme allesammen, så det bliver hurtigt kedeligt at se på – det eneste, vi køber, er nogle kønne træskeer. 

Da vi har været i byen i en lille måned, beslutter bystyret sig pludselig for at fjerne alle dem, som ikke har tilladelse til at sælge deres varer, og det hjælper rigtig meget. Det betyder bl.a., at pladsen ved siden af Santo Domingo-kirken og gågaden bliver ryddet for gadesælgere, og der bliver også ryddet lidt op på Zócalo. Her fjerner man nogle af sælgerne foran domkirken, og alle dem, der plejer at lægge deres varer på fortovet, er også væk – det hjælper, men der er desværre stadig mange grimme boder dækket med plastik.

Man vælger simpelthen at spærre alle gader af ind til centrum, så de ikke kan komme ind med deres varer, hvilket giver et større trafikkaos i resten af byen. De opretholder disse afspærringer i resten af den tid, vi er i byen. Folk er ikke helt enige om, hvorfor man gør dette. Nogle mener, at det er for at støtte de forretningsdrivende, som rent faktisk betaler husleje for at kunne sælge deres varer, mens andre mener, at det kan hænge sammen med de regler, der er, når man er på UNESCOs Verdensarvsliste. Uanset hvad, synes vi, at det er rart.