Maria og Freddie

Da vi lejer huset, får vi at vide, at der er rengøring tre gange om ugen i huset, og at det er et krav, der ikke kan fraviges. Maria Inés, vi kalder hende bare Maria, vil gerne komme kl. 8 hver mandag, onsdag og fredag, men vi får det nu lavet om til kl. 9 – hun er der tre timer hver gang.

Vi er lidt spændte på at møde hende, men vi bliver glædeligt overraskede, for hun er rigtig sød – hun kan ikke et ord engelsk, men siger til gengæld rigtig meget på spansk. Som tiden går, forsøger hun at lære Jens Peter de mest almindelige høflighedsfraser og griner, hver gang han ikke forstår hende. Hanne lærer efterhånden en smule spansk, så hun kan sige lidt til hende, men forstår ikke så meget af det, hun siger, da Maria ikke kan finde ud af at tale langsomt. Hun har ofte høretelefoner på, når hun gør rent, og synger gerne med, hvilket er lidt sødt. Vi finder på et tidspunkt ud af, at hun er 42, har en datter og har været gift i 12 år. De fleste dage kommer hendes mand og afleverer hende og henter hende igen for at køre hende videre til det næste job – hun sidder bag på hans motorcykel.

Hun gør badeværelset og gulvet rent hver gang, men ellers skifter hun lidt mellem at bruge tid på swimmingpoolen og haven, og indimellem gør hun også fortovet foran huset rent. Om mandagen skifter hun sengetøj og håndklæder og vasker, mens hun er her. Vi får at vide, at hun også kan vaske vores tøj mod betaling, og da vi hører prisen, siger vi ja tak, da hun skal have 100 cordobas for én maskine (vi har ikke brug for mere), hvilket svarer til 20 kr. – vi lægger altid 20 cordobas ekstra. Tøjet er tørt, inden solen går ned. Da al tøjvask sker i koldt vand, kan vi efter et stykke tid godt føle, at tøjet ikke bliver ordentlig rent, men det bliver ikke anderledes, før vi kommer tilbage til Europa. Hun tager i øvrigt også alt vores affald med, når hun går.

Derudover sørger hun for at lukke folk ind, som skal lave noget i huset. Det kan være ham, der skal sprøjte mod myg; Martín, som skal ordne en løs forbindelse i en lampe eller tømme tagrenden; ham, der leverer vand; eller Freddie; som har ansvaret for swimmingpoolen eller haven.

Freddie er 28 og en utrolig sød fyr, som rigtig gerne vil snakke engelsk, især med Jens Peter. Han bruger en del tid på swimmingpoolen og også på haven, hvor han på et tidspunkt planter nyt bunddække og også et par buske. En lørdag kommer han forbi sammen med et par hjælpere for at beskære et større træ i baghaven. Alle grenene bliver slæbt ud på gaden, hvor de bliver læsset på en ladcykel, som bliver fuldstændig pakket ind i grene.

Da vi på et tidspunkt har lidt besvær med låsen i hoveddøren og spørger, om de ikke kan smøre den, spørger han, om vi ikke har lidt madolie, de kan låne. Da vi siger, at vi aldrig laver mad, synes han vist, at vi er lidt mærkelige.