Jul og nytår

Allerede da vi ankommer til Quito, er de så småt begyndt at pynte op til jul, og det ligner rigtig meget det, vi kender fra Danmark. Der pyntes mere og mere op, som tiden går, og det er rigtig hyggeligt.

I Ecuador spiser man kalkun juleaften, men vi er ikke så glade for kalkun, så vi bruger noget tid på at lede efter en eller anden form for and. Jens Peter spørger i Quito expat-gruppen på Facebook, og det hjælper. Vi bliver henvist til en specialforretning, som ligger ikke så forfærdelig langt fra lejligheden. Vi går derud, og det viser sig at være en lidt speciel forretning, hvor vi skal banke på for at komme ind. De har et frossent andebryst, som vi køber, og det er det dyreste andebryst, vi endnu har købt – 33 dollars. Det viser sig dog efterfølgende, at pengene aldrig bliver trukket, men det klager vi ikke over.

Juleaftensdag kommer Renata forbi med en speciel ecuadoriansk juledessert, pristiños, som lidt ligner klejner – det er rigtig sødt af hende. Efter at have pillet kartofler går vi om eftermiddagen op på bryggeriet Abysmo for at få en enkelt øl, og om aftenen får vi lavet en rigtig vellykket julemiddag. Andebryst med brunede kartofler, rødvinssauce med svampe og rødkålssalat – og så en god flaske rødvin. Vi har også købt en frygtelig masse slik, men det får vi nu først plads til i dagene efter juleaften.

I dagene op til nytårsaften bliver der i Ecuador lavet monigotes, som er store dukker, der repræsenterer det, der gik galt i det gamle år. Der sælges masker lavet af papmache, som bliver sat på dukkerne, hvorefter de bliver brændt den 31. december i løbet af dagen og om aftenen. Vi er inde i det historiske centrum den 30., hvor vi går forbi flere forretninger, som sælger masker. Grundet pandemien er det i år ikke tilladt at brænde dukkerne af offentligt, så det foregår vist mest i privat regi.

Der sælges også gult og rødt undertøj, som man skal have på nytårsaften. Den gule farve bringer held, velstand og produktivitet i det nye år, mens rødt bringer kærlighed og lidenskab.

Nytårsaften laver vi lidt lækkert fisk pakket ind i folie og får en flaske god cava til. Klokken 12 skåler vi i endnu en flaske cava, spiser lidt chokolade og kigger på fyrværkeri ud ad vinduet. Det er nu forholdsvis hurtigt overstået.