Porto

Porto eller Oporto, der kommer af det portugisiske o Porto, som betyder havnen, er en by i det nordlige Portugal og landets næststørste. Den har ca. 2,1 mio. indbyggere, men selve bykernen har knap 240.000 indbyggere, og den virker ikke så stor, når man går rundt. Byen er mest kendt for at huse Portugals mange portvinshuse.

Byen ligger ved Douro-flodens udmunding i Atlanterhavet, og den er bygget på flere bakker, så man undgår ikke at gå op eller ned, næsten uanset hvor man skal hen – nogle steder er vejene virkelig stejle, og i det historiske centrum er vejene smalle og brostensbelagte. Husene er de fleste steder kendetegnet ved, at facaderne er beklædt med kakler i mange forskellige farver – det gælder også mange af de nye huse, men de er knap så kunstfærdige som de gamle. 

Det er en rigtig charmerende by, og især i den ældste del af byen og i området nede ved floden er der mange flotte huse. Byen virker desværre meget slidt og fattig, og i langt de fleste gader står der flere forladte huse, som er i virkelig dårlig stand. Der er heldigvis en del arbejde rundt omkring med istandsættelse af gamle huse, og byggekraner ses overalt. Der er også flere tiggere, end der var i A Coruña, og det er ofte ældre mænd, der står med hatten i hånden foran supermarkederne og på gaderne.