Salar de Uyuni

Efter besøg på Cementerio de Trenes er det endelig tid til at besøge Salar de Uyuni, hvor det i øvrigt heller ikke koster noget at komme ind, og hvor der heller ikke er hverken butikker eller toiletter – man kører bare ind et tilfældigt sted. 

Salar de Uyuni, der ligger 3.650 meter over havets overflade, er verdens største saltslette med en overflade på 10.582 km². For omtrent 40.000 år siden var området en del af en gigantisk forhistorisk indsø kaldet Minchin. Da indsøen tørrede ud, efterlod den sig to indsøer samt to store saltsletter, hvor den største er Salar de Uyuni. Det antages, at Salar de Uyuni indeholder 10 milliarder ton salt, hvoraf knap 25.000 ton udvindes årligt. Salar de Uyuni indeholder halvdelen af verdens kendte reserver af litium, men bl.a. af miljøhensyn er der ikke nogen kommerciel udvinding af litiumreserverne.

Mange har anbefalet os at besøge Salar de Uyuni i regntiden, da spejlingerne skulle være rigtig flotte, men vi er nu glade nok for, at vi har valgt denne årstid, da vi kan køre rundt på et meget større areal, hvilket er rigtig imponerende. Vi ser kun få andre turister, og det er meget specielt at føle sig helt alene med salt i alle retninger, så langt øjet rækker. Solen skinner fra en skyfri himmel, og vi er glade for, at vi har solbriller på, da man ellers ikke kan se noget her i alt det hvide. Første stop er ved Plaza de las Banderas Uyuni, hvor der står en masse flag, og det lykkes os at finde Dannebrog. Her står også en saltskulptur til minde om Dakar-løbet, da sjette etape af det kendte løb blev kørt her i 2016.

Næste stop er ved Isla Incahuasi, som er en ø fyldt med kaktusser. Det er meget specielt, da den jo er et tydeligt eksempel på, at der er vand neden under al salten. Derfra kører vi hen til en anden ø, da det er ved at være tid til frokost, og mens Mike gør klar, går vi hen bag en busk, da der ikke er nogen toiletter her i Salar de Uyuni. Der er noget længere derhen, end det ser ud til her i alt det hvide, hvor det er svært at bedømme afstande. Mike har tilberedt en usædvanlig lækker frokost med varmrøget ørred, kartoffelsalat og grøn salat samt noget specielt brød, og vi får rødvin til. Jens Peter har på forhånd fortalt, at det er Hannes fødselsdag, så Mike har også sørget for en fødselsdagskage til dessert. Mens vi nyder frokosten, fortæller han, at der er en livlig trafik her om aftenen, idet man smugler kokain fra Bolivia til Chile og stjålne biler den anden vej.

Efter frokosten kører vi hen et sted, hvor vi kan få taget nogle af de lidt specielle billeder, som man altid ser herfra, og så er det tid til at køre hen til hotellet. Vi er kommet et godt stykke ind på saltsletten, så det er en køretur på 45 minutter. Vi skal overnatte på Hotel Luna Salada, som ligger lige op til sletten, og som delvist er bygget af salt. Det er et rigtig smukt hotel med masser af salt og hyggelige områder, hvor der er ild i pejsen. Vi starter med en drink i baren og nyder derefter solnedgangen. Vi går ind i restauranten for at spise, men de har kun en lidt kedelig buffet, som de vil have 180 kr. pr. person for – det er simpelthen for dyrt efter bolivianske forhold, synes vi. Vi går tilbage til baren, hvor vi deler en charcuteri- og ostetallerken med et glas vin til.

Næste morgen bliver vi hentet af Mike kl. 10.00, og vi kører tilbage til Sucre; en køretur på seks timer. Vi er enige om, at vi har haft en god tur, at saltsletten var en fantastisk oplevelse, og at Hanne ikke kunne have haft en bedre fødselsdagsfrokost, men at Mike ikke er en speciel god guide. Han er en rigtig god chauffør og en god kok, men guide er han altså ikke, da han ikke formåede at gøre os meget klogere på ret meget. Det er lidt ærgerligt, for han var ikke billig.